Idag är bara en sån där dagIdag är en typiskt jag-är-för-trött-för-att-ha-hund dag. Efter en fullspäckad vecka kändes långrundan idag inte alls som en befrielse utan ett sömnpiller. Bara att gå uppför backen i skogen gjorde att jag blev trött och andfådd och lade ner planerna på det hårda träningspass jag planerat för Oskar.
Istället började jag med att kasta lite pinnar för att få bort springet i benen. Först nu kan man kasta pinnar till Oskar utan att hans stress skenar iväg. Så någon gång ibland kan man faktiskt unna sig att låta honom springa av sig på det viset.
Efter pinnkastningen hittade jag ett perfekt godisträd som krävde lite klättring från Oskars sida. Klättringen jobbar vi mycket med just nu och Oskar älskar det! Jag ska ta kort så fort vädret är lite bättre.
Vid den öppna hagen i skogen kastade jag ut lite godis på andra sidan staketet och lät Oskar hitta vägen ut själv för att ta det. När han skulle in till mig igen hade jag flyttat på mig så han fick hitta en annan väg in. Superbra hjärngympa!
I hagen fick han hämta min vante som jag "tappade" några gånger, och träna lite på de övningar vi fick på agilityn sist.
På vägen hem skulle vi upp för en annan backe som gjorde mig helt slut (håller jag på att bli sjuk?), så jag satte mig på en sten och gjorde en kontaktövning. Den går ut på att Oskar ska komma fram och ge mig ögonkontakt, som jag belönar med att kasta ut en godis. När han letar upp den flyttar jag lite på mig och så får han leta upp ögonkontakten igen och igen.

På vägen hem insåg jag att den långsamma, tråkiga promenaden hade gett en helt ok vardagsaktivering och att godispåsen var nästan slut. Efter ett tuggben när vi kommit hem var Oskar nöjd och belåten och rullade ihop sig till en boll och somnade. Med ett klickerpass ikväll blev dagen ganska bra ändå, trots mitt tråkiga humör.


Ekorrn satt i granen...


Vem? Jag? Skulle bara kolla om det växte kycklingbitar i det här trädet...

Fotograf: Maertha


Unghundskurs

På torsdag är sista gången på unghundskursen som jag hållit nu. Det har varit ett skönt gäng med väldig spridning på både åldrar, raser och personligheter hos hundarna. Precis så det ska vara alltså! Vi har pratat om vanliga unghundsproblem såsom stress och hundmöten och övat på att kunna följa matte/husse trots störningar av andra hundar. Dessutom har vi såklart gjort roliga saker med hundarna, eftersom unghundar behöver motiveras lite extra genom lek.

Min excellenta fotograf Maertha hjälpte mig och tog bilder trots regn, mörker och kyla. Här följer ett urval:


Jag visar övningen "Myggan" på Leon. Övningen går ut på att hunden ska vänta passivt på sin belöning och inte hoppa upp och ta den innan varsågod.


Ronja genomför övningen med bravur!


Alex blir belönad av matte


Sasha har kontakt med matte under hundmötesövningen


Leon är redo för linträning och vill börja nu, nu, nu!

 


Finbesök

Igår och idag passade vi Pedro och Tuva. Pedro är en mogen herre från Spanien och Tuva en något fjamsig yngre dam från Irland. Trots så spridda nationaliteter hade de och Oskar inga problem att förstå varandra och helgen urartade allt som oftast i toklek. Inomhusfotona bestod till största del av halva huvuden, svansar och öron. Oskar däckade i soffan när hundarna blev hämtade och har inte rört sig ut fläcken sedan dess.
Här följer lite utebilder!


Grabbarna Grus (Pedro och Oskar) är ute och går i matchande selar


Oskar och Tuva nosar in fårhagen i ett försök att verka civiliserade...


Mest såg det dock ut så här!


Pedro sneglar på ungdomarna (lägg märke till Tuvas öra i nedre hörnet)


Det fanns en rolig vattenpöl att busa i!


Pedro kommer och kollar läget


Finaste Oskar älskar vatten som den retriever han är!


Lite godissök blev det efter leken


Och så var man tvungen att sitta stilla och posera liteStrax efter den här bilden bestämmer sig Tuva för att det här var tråkigt och attack-tacklar Oskar varefter leken är i full gång igen...


Så himla kul!

Det var länge sedan jag uppdaterade, och det måste jag faktiskt skylla på allting som händer just nu. Förutom att skolan är krävande så har jag ju startat upp företaget Guldhunden, och jag trodde aldrig att jag skulle få ett sånt gensvar som jag faktiskt har fått! Det är verkligen jättekul att se hur kurserna fylls upp, till och med innan datum satts.
Just nu är unghundskursen i full gång och det är otroligt inspirerande att se hur mattar, hussar och hundar utvecklas med övningarna för varje gång. Unghundar är så himla tacksamma att arbeta med. När man väl lär sig att fånga upp de korta ögonblicken av kontakt och belöna dem så får man dels en mycket bättre relation, dels lär man sig att se mer positivt på sin "tonåring". För de är ju helt underbara när de får sina tokryck och exploderar av glädje!
Idag och i morgon är vi hundvakter till Tuva och Pedro men i morgon kommer jag smita iväg ett par timmar för att hålla en senioraktiveringskurs på dagen. Det är så lätt att man glömmer bort sin äldre hund när den inte pockar på uppmärksamheten som unghunden gör. Då kan det vara kul att gå kurs ihop och få lite aktiveringstips!
Jag ska försöka bli duktigare på att skriva här, under tiden får ni njuta av Oskars allra galnaste unghundsblick med "snus".

Kustpromenad

Idag var jag ute och rekade i Danderyd inför aktiveringspromenaden där nästa helg. Med som sällskap var Pedro och Tuva med matte och eftersom även Janne var med så tog vi varsin hund alla tre. Jag hade hand om lilla Tuva och passade på att lära känna henne lite bättre. Vi ska passa henne och Pedro om ett par veckor så det gäller att passa på!
Tyvärr hade min kamera fastnat mellan två inställningar såg jag när jag kom hem så bilderna är jättesuddiga och konstiga. Typiskt! Här poserar i alla fall från vänster Pedro, Tuva och Oskar.

Och här är finaste busTuva som har svårt att sitta still!


En helt vanlig arbetsdag...

...bara det att det är söndag och att dagen snarare har varit så som jag önskar att en vanlig arbetsdag hade varit.
I morse tog jag en längre promenad med Oskar eftersom han skulle vara själv under aktiveringspromenaden. Med hund matad och instuvad i sovrummet begav jag mig ner till parkeringen där vi skulle mötas. 3 ekipage dök upp trots smått duggregn och grått väder och vi spenderade 1½ timme med att prova på olika aktiveringar. Hundarna var duktiga och lyckades koncentrera sig nästan ändå till slutet och alla mattar verkade nöjda med att ha fått inspiration till promenaderna.
Efter en snabb lunch tog jag med mig Oskar ner till Ulriksdal där det var marknad och miljötränade genom att sitta på olika avstånd från det läskiga och klicka för att han var lugn. Sen gick vi en sväng i parken och hittade några äpplen som Oskar glatt satte i sig. Vi skvallertränade på allt möjligt (hästar, hundar, folk) och på vägen hem blev det miljöträning igen förbi marknaden. Jag vågade mig till och med på att gå fram till ett av stånden och köpa ett fint armband med en duktig Oskar placerad mellan mina fötter och totalt fokuserad på nästa godis.
På vägen hem var vi ganska slut båda två och däckade i soffan efter två äggmackor (Oskar fick skalet).

Nu måste jag tyvärr ta tag i mig själv och göra en powerpointpresentation om djurs förmåga att känna smärta till en kurs jag går på universitetet. Men först en kissrunda med Oskar!

RSS 2.0