Liten Ylle passar bra in!

Nu har Ylle bott hos oss i snart två månader. Jag förundras över hur han har vuxit in i vår familj så snabbt, och har svårt att tänka mig en vardag utan honom. Han och Oskar fungerar fantastiskt bra ihop, de är sällan svartsjuka, de leker och de kan mysa med oss i samma säng. De verkar inte känna så stor konkurrens av varandra, kanske på grund av att Oskar bodde här först och han är den som har minst tendens att försvara mig mot andra hundar.
Något jag aldrig vågade hoppas på var att Ylle skulle ha en positiv inverkan på Oskar, men otroligt nog har det blivit så. De sover lugnt ihop i köket på jobbet, Oskar är mycket mindre rädd utomhus och han verkar ta livet lite mer med ro. Jag tror att jag sätter mindre press på honom nu också, när jag vet att jag har en annan hund att träna och tävla med. Det verkar vara skönt för honom att slippa de kraven. Ylle, å andra sidan, verkar älska att göra saker, helst hela tiden. När vi kommer hem från jobbet är Oskar så trött av att bara ha funnits till hela dagen, men Ylle är redo att jobba. Roligt!

Ylle fick följa med på hundmässan i helgen och verkade tycka att det var väldigt trevligt. Glad, positiv och kontaktsökande trots att vi var där i sex timmar!


Visar nya trickset att ligga med frambenen isär på pendeln :)


På läktaren och väntar på att freestylen ska börja


Liten hund bredvid stor förpackning oxöron!


Pendeln hem. Lite trött i mitt knä i sin fina jultröja


Fina brorsorna poserar


Ylle hjälper storebror att hämta vanten


På jobbet med ett glatt gäng i skogen


Tre trötta hundar i soffan; Ylle, Oskar och Kim som vi passar ett tag

Belöningsutveckling

I går var jag och Ylle på kurs i belöningsutveckling hos Fanny Gott och Thomas Stokke på Klickerklok. Jag har länge velat gå kurs för Fanny, som är en av mina idoler inom hundträning. När hon presenterar lösningen på problem låter det så lätt och man undrar varför man inte själv tänkte på det.
Det var en endagskurs med mycket teori och praktik i ett ridhus. Teorin behandlade bland annat motivation och att vad vi upplever som brist på motivation kanske snarare är tvärtom - hunden är mycket motiverad att göra andra saker än just det vi vill!
De flesta deltagarna hade problem med leken och då framför allt kampleken. Det är precis det jag och Ylle behöver träna på mer också. Han vill gärna ta leksaken och springa iväg och bli jagad, vilket är det sista jag vill att han ska göra eftersom jag vill att han ska lära sig att belöningen alltid finns nära mig. Kampande har han inte heller, utan släpper så fort det tar emot. Jag vill att han verkligen ska kämpa för att hålla fast leksaken i stället för att förvänta sig att den kastas när han släpper.
Oskar har blivit mycket bra på det här, bland annat genom att följa några av de tips jag även fick ta del av på denna kurs:
-Köra korta pass och sedan stoppa undan leksaken.
-Alltid vara den som avslutar leken så att hunden vill ha mer.
-Bara försöka leka med hunden om man vet att det kommer lyckas
-Fokusera på leksaken, inte på hunden. Låtsas att du själv vill ha leksaken!
-Dra leksaken ifrån hunden, i stället för att köra upp den i hundens näsa


Oskar hänger duktigt i kampleksak

I den praktiska delen fick Ylle och jag visa hur vi leker i nuläget. Vi var i ridhus för första gången och jag var lite spänd på hur det skulle gå med allt spännande hästbajs och andra hundar. Ylle satt och frös i mitt knä i en filt men så fort han kom ner och jag drog fram leksaken så var han med på noterna. Jättekul, och han engagerade sig verkligen i jaktlek efter en lång fleecefläta.
Problemet med att han tar leksaken och sticker skulle lösas med att jag drog fram en andra leksak så fort jag släppt den första, så att han hellre ville komma till mig och leka. För att lära honom att kampa bättre så skulle jag låta honom vinna leksaken så fort han slet i den, och sen direkt byta till den andra. Väldigt enkelt egentligen men det gäller som sagt att någon berättar det för en :)
Vi upptäckte också att en leksak gjord av fårskinn fick igång honom ordentligt, så nu har vi införskaffat två sådana att byta mellan. (Och givetvis en till Oskar, det måste ju vara rättvist...)

Det var också mycket givande att se de andra ekipagen. En golden var väldigt intresserad av hästbajset och kunde inte koncentrera sig på leken. Då utnyttjade de att den tidigare tränats med externbelöning och använde en skål med mat som sådan, för att ta bort fokus på bajset som fanns överallt. En mycket smart lösning som jag kommer testa med Oskar.

Även Ylle var intresserad av det som fanns på marken. Vi fick med oss en övning hem som gick ut på att man "tappar" godbitar på marken och är beredd att trampa på dem om hunden försöker ta dem. Väljer hunden att jobba med och titta på mig så får den en belöning, från handen eller marken. Väljer den att försöka ta bitarna på marken döljs de med foten. Detta generaliseras sedan i olika miljöer, med olika störning (godiset kan alltså bytas ut mot tex hästbajs).


Ylle tänker på hästbajs

Jag älskar verkligen att gå kurs med egna hundar. Har fått med mig mycket mer som blir för långt för att skriva här, men framförallt är det så inspirerande att träna och diskutera med duktiga hundtränare. Klickerklok var långt ifrån en besvikelse, och jag kommer hålla ögonen öppna efter andra kurser hos dem.


RSS 2.0