Väkommen hem, Mynta

I förra veckan lämnade ju Curry oss så ledsamt, men eftersom marsvin är flockdjur kan man inte skynda långsamt utan en ny kompis till Kummin behövdes snabbt.
Lilla Mynta (fd Molly) upphittades under en bil och lämnades in till Marsvinshjälpen. Hon flyttade hit i förra veckan och spenderade de första dagarna gömd i ett hus. Nu är hon mycket modigare och uppfostrar Kummin med högljudda tjut när han kommer för nära.
Den lilla golvmoppen verkade ha problem med allt håret så jag klippte av det värsta. Inte så poppis hos marsvin, lärde jag mig av Curry, men ibland tyvärr nödvändigt. Hon sparkades (ja, marsvin sparkas när de är sura) och pep, men nu ser hon i alla fall i alla riktningar och har inte ett hårsläp efter sig var hon går.

Mynta före klipp


Och så nyfriserad (och skitsur på mig)Oskars klagosångAllt är så tråååkigt matte! En hel dag har jag fått gå i koppel i korta promenader utan nåååånting roligt. Inte fick jag äta upp marsvinen när du matade dem i morse, och inte fick jag attackera den där söta riesentiken på morgonrundan. Inte fick jag dra i koppel och inte fick jag jaga rådjuret.
Jag har väääärldens trååååkigaste liv!
/Oskar (matte har varit sjuk i ett dygn och han har inte fått mer än halvtimmeslånga koppelpromenader. Stackars, stackars Oskar)

Årets första dopp!

En härlig vårpromenad i Stora Skuggan vid universitetet resulterade i vårens första dopp för Oskar. Han och kompisen Ronja upptäckte en lerpöl som på sina ställen var så djup att man kunde köra ner hela huvudet och större delen av kroppen i den - mysigt!
Glad och lerig hund kom sen hem och fick årets andra dopp, fast den här gången i duschen. Ett ordentligt vårbad med schampo och nu luktar Oskar godare än han gjort på hela vintern.

Själv har jag lyckats dra på mig en ordentlig förkylning och prövar Oskars tålamod genom korta, tråkiga koppelpromenader. Husse har skadat knät vid snowboardåkning så det är verkligen inte lätt att vara en aktiv liten hund här hemma just nu. Lyckligtvis har vi huset fullt av aktiveringsleksaker.

Jag jobbar med lite nya texter till hemsidan, för att det ska finnas mer att läsa om vad jag tycker är viktigt. Ska försöka få klart innan exjobbet börjar nästa vecka - förutsatt att förkylningen ger med sig så att världen blir lite mindre dimmig. Ämnen som kommer tas upp är bland annat utrustning, ledarskap och etik. Mer info kommer!


Sov gott Curry

Finaste Curry som kom till mig som vanskött tjockis för drygt två år sedan slutade sitt liv i tisdags som spänstig pensionär. En stor urinsten och andra komplikationer hade medfört en alltför påfrestande och farlig operation så vi valde att låta honom somna in. Han saknas av oss alla, särskilt av vännen Kummin.

Sov gott älskade Curry

Examensarbete på g

Om ett par veckor börjar jag göra exjobb och nu har jag verkligen kommit igång med förberedelserna!
Det är så himla roligt att leta material, fundera på hur försöken ska läggas upp och komma på en bra frågeställning. Än är ämnet inte helt spikat men det kommer att handla om positiva känslor hos hund. I 20 veckor kommer jag göra etologiska försök på hundar, räkna statistik och skriva. Spännande!
Efter exjobbet är jag färdig med utbildningen men det innebär såklart inte något slut på studierna! Eftersom man aldrig är färdiglärd finns det redan en hel hög kurser som jag vill gå så fort jag "bara" jobbar (och alltså har en maaaaassa fritid att plugga på).
Vad sägs om hundsjukvårdare, djurhållning i ekologiskt lantbruk, Hund - avel utfodring och hälsa, en ny masterkurs inom hund med ännu okänt innehåll, hund- och kattetologi, hästens beteendebiologi, redovisning (nu orkar jag inte hitta fler länkar), hästhållning i småskaligt lantbruk, rovdjurskurs, och så givetvis hundpsykologutbildning i framtiden. Det finns kurser för ett helt liv om man bara letar lite! www.studera.nu är en riktig guldgruva, även om man inte har pluggat på universitet förut kan man hitta många roliga kurser. Prova vet jag!

I morgon väntar seminarium på Skansen om vargjakten. Det ska bli intressant att höra vad de har att säga.

Årets gladaste fotosession

Efter gårdagens misslyckade fotosession tänkte jag att jag börjar från början: att ha ett glatt objekt fullt av liv. Oskar ställde gärna upp när han fick låna min ena vante och bjöd på en ordentligt föreställning med utsikt över Brunnsviken. Motljus schmotljus - titta vad glad han är!

Vante!
Finaste Oskar med dubbelsnus


Dagens lyckligaste bild!


Dagens läxa angående fotografering: Börja från början och ta en sak i taget. Glöm inte att ha extremt roligt under tiden. Precis som hundträning med andra ord!

I behov av fotokurs

Ibland blir jag så trött. Försökte ta några fina foton på Oskar och Pedro efter en supermysig promenad igår. tittade på dem nu och de var liksom bara... dåliga. Fel fokus på mer än hälften, konstiga vinklar, hundarna ser ut som om de bara vill vara någon annanstans, blä och usch. Jag vill ha en ny kamera och jag vill gå en fotokurs (lätt att skylla på kameran)!
Jaja, håll till godo:

Oskar och Pedro posar framför en staty av ett vildsvin i Ulriksdal. De första gångerna Oskar såg den här statyn var han livrädd och försökte kommunicera med den som med en hund. Nu har han till slut lärt sig att den inte svarar.


Oskar gör sig så fin han bara kan med tungan ute och tassen upp. Godis nu då?


Den här bilden blev jag i alla fall nöjd med. Man ser inte så bra att fokus är fel och det ger bara en skön känsla att den är på sned. Hundarna ser faktiskt levande ut och himlen är häftig. Pedro ser stolt ut framför Ulrikdals slott.

Härlig snöpromenad

Några fina snöbilder tog vännen Maertha när vi var ute och pulsade i några timmar med Oskar och lånad Pedro. Pedro var måttligt imponerad av den djupa snön men Oskar skuttade runt som en liten kanin. Behöver jag nämna att de var ganska trötta när vi kom hem?

Snönosar!


Ibland måste man skutta för att komma loss


Vi hittade en bänk mitt inne i skogen och stannade för fika. Den var täckt av närmare en meter snö men gick bra att skotta


Pedro hade nog helst stannat kvar där. Kommer ni och hämtar mig på vägen tillbaka?


På vägen hem tittade solen fram


Flygplansöron!


Jag med vovvarna på vägen tillbaka till bilen

Hundmöten

Vad gäller hundmöten för våra hundar så tror jag att det kan bli väldigt stressande för en hund att känna att man måste hälsa på alla hundar man möter ute. Att hela tiden behöva hålla utkik, bedöma andra hundar och ta första mötet kan vara en mycket stor stressfaktor för många hundar. I stället ser jag till att min hund har ett gäng kompisar som jag vet att han trivs bra med, och som vi försöker träffa någon gång i veckan. Det ger viktig social träning men är framförallt kul!
För ett par veckor sedan var en av dem, Elvis, här och hälsade på och vi tog en sväng till fårhagen.

Elvis tycker att det är lite uschligt med all den kalla snön och visar att han inte vill leka just nu.


Lite roligt kan man til slut ha trots snön


Men skönast är det att få gå på en upptrampad stig


Bildgåta och utmaning

Tentan är avklarad och livet är härligt!
Jag blev utmanad här i bloggen att lära marsvinen att gå slalom som hundar gör i agility. Rolig utmaning! Det blir Kummin som kommer att få den stora äran. Men först måste han bli lite mer klickerklok och ska därför lära sig en tasstarget, dvs att sätta tassarna på ett "mål". Detta för att han ska förstå att han faktiskt kan påverka när klicket kommer, eftersom slalom är en ganska avancerad rörelse. Inlärningen av tasstarget sker genom frishaping, dvs klicka för varje liten rörelse mot target utan hjälper och så småningom rörelser med fötterna i dess närhet.

Så länge kan ni få roa er med en bildgåta (Maertha som har tagit bilden får inte svara!). Vad är det här? 


RSS 2.0