En riktig sommardag

Idag är Elvis här på besök. Förra gången han var här tyckte Oskar att han var lite läskig men efter en stund fann de varandra ordentligt! De började med att bada och Elvis fick tokryck för att det var så roligt.  Han skrämde upp Oskar som tyckte att han var jätteäcklig som sprang runt och skällde. Då gick vi till fårhagen istället och efter en liten stund med gemensamt kycklingsök och ett tuggben yrde de runt tillsammans i full fart. Sötnosarna!
Långpromenaden avslutades med lite klättring i skogen följt av ytterligare bad och det var två trötta hundar som kom hem.

Stilstudie av Elvis tuggbensätning
Lite bus?


Här emellan sprangs det runt i full fart och det var tyvärr
omöjligt att fånga på bild. Efter ruset var de lite trötta i alla fallVarmt!


Oskar posar

Sovande hundar

Lite bilder på Oskar och hans kompis Skruttan. De utövar sin favoritsysselsättning ihop - sover!

Skruttan vilar med ett öga öppet


Oskar är helt däckad, kolla tungan!Vaknar lite av störiga matte


Var det nån som sa nåt?


Liten nos

Möte med barn

Idag har Oskar träffat sitt första barn. Han började mycket oartigt med att skälla ut stackars femåriga Smilla och försöka skrämma bort henne med skenutfall. När det inte hjälpte och han insåg att det fanns kyckling med i bilden gick det bättre och kvällen slutade med att hund och barn stojade runt tillsammans med en leksak i lägenheten.
Oskar fick en ny kompis och lärde sig att barn kan vara resurser istället för bara konstiga, farliga varelser. Vår hanteringsträning gav också resultat; han är så van vid att man sliter, drar och gosar med honom att han inte tyckte det var konstigt alls med nospussar och hetsig lek.
Härligt!

Skruttdag

Idag har varit en riktigt usel dag. Ibland har man dagar då allting fungerar och Oskar är i balans och lugn och fin. Vi har haft några sådana dagar nu så jag antar att det var dags för en dålig. Det värsta är att när man har haft bra dagar ett tag så känns det så mycket värre när man får en dålig.
Jag lät mitt dåliga humör gå ut över två ungar som körde EU-moppe på den smala gångvägen nere vid vattnet så att Oskar blev ännu räddare. Jag ställde mig i vägen men de vägrade stanna och det kanske var tur för dem... Nästa gång kollar jag nummerplåten och anmäler dem, någonstans måste man väl ändå få gå på promenad utan att nästan bli överkörd?

Vi var i alla fall i fårhagen en stund och tränade lite stanna-övningar och sök. Det gick ganska bra och på vägen hem fick Oskar bada. Han vågar gå längre och längre ut nu, det är kul att se. Vi ska köpa en flytväst till honom och sedan hjälpa honom att lära sig simma.


Spår

Dagen börjades med Oskars första spår! Det är lite pinsamt att vi inte har gjort det innan men nu var det i alla fall dags. Jag stegade några tiotal meter in i skogen och lade en grisknorr vid "målet". Efter att spåret hade fått vila i ungefär 40 minuter kom vi tillbaka och Oskar nosade sig relativt snabbt fram till knorren. Den var så god att han var tvungen att gömma sig för oss när han åt den, särskilt som vi verkade bli så glada när han hittade den. Man vet ju aldrig om vi skulle stjäla den!
En lyckad morgon med andra ord, tröttande var det också att jobba med nosen.

Mysdag

Idag var Frippe på besök och hundarna fick sig en härlig tur till fårhagen följt av bad i Brunnsviken och fika på café Sjöstugan. Jag fick tyvärr inga foton på badet vilket nog var tur eftersom jag var nästan lika blöt som hundarna efteråt. Frippe simmade som en liten säl och Oskar gjorde sina vanliga åttor i vattnet med lycklig svans. Några bilder från fårhagen blev det däremot. En supermysig dag, hälsar Oskar som har däckat vid mina fötter nu.

Frippe upptagen med att beta gräs


Tittar upp för en bild


Oskar är också bra på att leka ko


I sällsynta fall fastnade de på bild tillsammans


... men oftast kastade de sig ur bild så fort kameran åkte fram


Oskar tycker att bordsgrannens pannkakor luktar mycket spännande

Hemtenta

Idag har jag varit hemma och skrivit hemtenta hela dagen. Oskar har fått gå promenad med husse men har mest velat sova hela dagen. Till och med galna unghundar kan vara trötta ibland!
Imorgon kommer Oskars kompis cocker spanieln Frippe hit över dagen och jag ska försöka få lite fina bilder på dem. Men först ska jag avsluta hemtentan.


Hundöarna

I lördags var vi på hundöarna i Drottningholm och jag övade med min "nya" kamera (väldigt gammal, väldigt begagnad, men jättekul att leka med!). Oskar fungerade bra den här gången, han var lugnare än förra helgen och verkade inte så stressad.
När jag gick runt på den stora ön insåg jag dock plötsligt att jag inte såg hunden någonstans. Jag ropade och letade men han var puts väck! Började söka i strandkanten och hittade efter en liten stund två olyckliga hundhuvuden som stack upp ur dyn. Oskar hade sällskapat med en borzoi och tydligen hade de bestämt sig för att bada på ett olyckligt ställe och fastnat båda två! Jag fick slita upp dem i nackskinnet med ett ljudligt plopp - följt av toklek. Lilla plutten.

Oskar undersöker Viktors bak


Hittade en god fläck


Poserar fint för kameran


Härlig lek med tokig unghundKonsten att dammsuga

När Oskar kom hit var han livrädd för dammsugaren. Den var ett vildsint monster som ville slita inälvorna ur honom och kalasa på dem. Som hjälpsam matte ville man givetvis låta sin valp komma över sin skräck och matade in dammsugaren med korv för att vända förväntningarna till något positivt. Och positivt blev det. Så till det milda grad att den söta valpen lyckligt attackerade dammsugaren och försökte slita ut dess inälvor i stället.

Efter lång tids träning då Oskar fått kommando ligg på soffan under dammsugning och belöning med ojämna mellanrum hände härom dagen det magiska. Oskar somnade. Mitt på soffan, mitt under dammsugningen och han sov så djupt att inte ens en kycklingbelöning förmådde väcka honom.

Oskar och jagJag, Maria, är 27 år och pluggar etologi (beteendevetenskap för djur) på Stockholms Universitet. Jag är utbildad hundinstruktör och jobbar med positiv förstärkning för en bra inlärning och positiv relation till hunden. Drömmen är att i framtiden jobba som djurskyddsinspektör eller med etologi på annat sätt och sköta ett hundföretag vid sidan om. Jag skulle även vilja vidareutbilda mig til hundpsykolog.

Oskar är en blandras med bla labrador och golden retriever och hans ursprung är okänt. Han kom hit från ett vanvårdsfall för cirka ett halvår sedan och har fått lära sig allting från början. Trappor, bussar, joggare, barn, hundar - allt var nytt. Han har varit som en 22-kilos valp men har nu trätt in i unghundsstadiet och vi har kunnat börja jobba med lite mer än bara miljöträning och stresshantering.
Oskar är en naturlig apportör och kommer att få lära sig apportera. Vi kommer även träna lite freestyle och agility om hans stress klarar av det.

Bloggen kommer att handla om vårt liv ihop. Träning, framgång och misslyckanden, och vad vi lär oss på det. Och alla underbara hundar som vi träffar på vägen.  Följ gärna med på vår resa!

RSS 2.0