Miljöträning och socialisering

Första delen av våren har det varit min tur att vara hemma med Oskar och vårens stora mål har varit att miljöträna och socialisera honom ordentligt. Allting som bryter rutinerna är ordentligt tröttande för Oskar, även om han annars ofta verkar ha outtömlig energi. Därför ser aktiveringen lite annorlunda ut nu än vanligt. Oskars vecka:

Måndag: Vilodag, dvs långpromenader i närmiljön och vardagsaktivering + 1½ timmes ensamhetsträning
Tisdag: Bussfärd till stor djuraffär, utprovning av sele och leksaker, buss hem
Onsdag: Vilodag med mycket gos, som måndagen
Torsdag: Besök av hundkompisarna Ronja och Swanny och lek och promenader med dem
Fredag: Passning av ny hundvakt inne i stan på prov - extrem miljöträning!
Lördag: Besök av hundkompisen Elvis som sover över till söndagen

När det händer så mycket så är det viktigt att stoppa in vilodagar för kropp och knopp att återhämta sig. Jag är också väldigt noga med att ha Oskar lös, helst på varje promenad, och låta honom röra på sig ordentligt för att lösa upp spänningar som skapas med träningen och vädra ut stress. Veckan ovan är i extremaste laget och jag skulle egentligen vilja lägga in en till vilodag. Så blir det ibland! Nästa vecka blir lugnare eftersom jag måste tentaplugga.

Ibland när jag tänker på hur mycket tid jag lägger ner på att träna Oskar i olika saker, så inser jag att jag skulle kunna vara minst elitidrottare om jag lagt tiden på mig själv i stället. Men inte en enda gång känns det lockande att byta ut han träning mot något annat. Vi har haft så mycket framsteg på senaste tiden och det märks att Oskar har blivit äldre, och att all träning har börjat ge resultat. Han börjar visa mer och mer av den toppenhund som alltid har funnits där inne.  Det är den bästa känslan som finns!


Kommentarer
Postat av: nemo

Hur ofta brukar Oskar ha vilodag? Och i sådana fall, vad innebär det för honom? Ingen slags aktivering alls?

2010-02-24 @ 22:02:08
URL: http://viharhittatnemo.blogg.se/
Postat av: Maria&Oskar

Målet är att han ska ha vilodag ca varannan dag (3-4 dagar i veckan) om han utsätts för stor press med miljöträning eller socialisering de andra dagarna. På vilodagarna går vi långrundor i lina, ofta i skogen eller Ulriksdal som är en stor slottspark här i närheten. Aktiveringen då innebär godissök på olika sätt, vanlig promenadlydnad som inkall, kontakt osv, klättring på stockar och stenar och annan lättare aktivering. Vi har då inga hundmöten och ingen hård miljöträning. Ingen nyinlärning precis, om han inte visar att han behöver eller vill det trots allt.

2010-02-27 @ 13:23:23
URL: http://www.guldhunden.se
Postat av: nemo

Okej, tack för svaret :)

Här är det ungefär samma, inte vilodag riktigt lika ofta, utan det blir nog mer 2-3 dagar i veckan beroende på vad vi gjort. Och då blir det mest lite inomhusaktivering på kvällen, typ trix han kan och aktiveringsleksaker, samt det vanliga på promenaderna (balans, kontakt osv).

2010-02-28 @ 23:22:49
URL: http://viharhittatnemo.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0